Ezt a tortát egy-két évvel (lehet, hogy három) ezelőtti anyáknapjára készítettem. Hamarosan újra aktuális lesz. A recept a Príma Konyha akármelyik számában volt, kissé módosítottam csak rajta. A torta sokkal szebb volt élőben, mint a képen, sajnos fényképezni nem tudok, viszont finom nagyon.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 4 db tojás,
- 16 dkg kristálycukor,
- 2 cs. vaníliás cukor,
- 8 dkg vaj,
- 1/2 cs. sütőpor,
- 14 dkg rétesliszt (vagy finomliszt, ha csak az van).
a krémhez:
- 25 dkg eper,
- 2,5 dl tej,
- 1 cs. epres pudingpor (főzős), vagy vaníliás is jó,
- 6-7 evőkanál kristálycukor,
- 25 dkg mascarpone (legyen szobahőmérsékletű)
- 25 dkg eper
- 1 cs. piros tortazselépor,
- 1 evőkanál cukor
- 2 dl habtejszín,
- 1 evőkanál porcukor,
- 1 cs. habfixáló,
- 1 maréknyi mandula lapocska.
- A vajat megolvasztom és hagyom langyosra hűlni. A lisztet összekeverem a sütőporral.
- A tojásokat szétválasztom, és a fehérjéből kemény habot verek úgy, hogy a vége felé hozzáadom a cukrot és a vaníliás cukrot is. Most egyenként beledolgozom a tojások sárgáját, majd az olvasztott vajat is.
- A sütőporos lisztet rászitálom a krémre és óvatosan beleforgatom.
- Sütőpapírral bélelt kapcsos szív alakú tortaformába simítom és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 percig sütöm.
- Amíg a piskóta sül elkészítem a krémet.
- 25 dkg epret megmosok és pépesítek (botmixer, turmix). A tejet csomómentesen elkeverem a pudingporral, a cukorral és tűzre teszem. Hozzáteszem az eperpépet és sűrűre főzöm.
- A tűzről levéve többször megkeverve hűtöm ki, hogy ne bőrösödjön be. Amikor kihűlt, habosra keverem és kanalanként a mascarponét is beledolgozom.
- Ha a piskóta megsült egy rövid ideig a formában hagyom kihűlni, majd rácsra fordítom. Amikor teljesen kihűlt a tortakarimát visszateszem a piskóta köré és rásimítom a krémet.
- A krémre ráteszem a másik 25 dkg epret megmosva és félbevágva, és beteszem a hűtőbe dermedni 1-2 órára.
- A zselét elkészítem a csomagoláson lévő leírás szerint a cukorral és ráöntöm a tortára. Legalább egy éjszakára beteszem a hűtőbe.
- A mandulát megpirítom szárazon egy serpenyőben. A tejszínt felverem a cukorral és a habfixálóval. A tortáról leveszem a karimát, körbe kenem a tejszínnel és rányomkodom a mandulát.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése