2014. augusztus 12., kedd

Rakott zöldbab

Van vele munka, de megéri, mert nagyon finom. Én készítettem hozzá párolt rizst, de akár egytálételként is beválik. Érdemes nagyobb adagot készíteni, elég jól melegíthető.



Hozzávalók: (egy jó nagy tepsibe, vagy jénaiba való adag)

  • 1 kg darált sertéshús,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kg zöldbab (mirelit is jó),
  • 15-20 dkg reszelt sajt a tetejére (nagyon finom pl. füstölt és sima vegyesen),
  • a besamel-hez: 5 dkg vaj,
  • 4 evőkanál liszt,
  • 1/2 liter tej,
  • reszelt szerecsendió,
  • kevés vaj a tál vagy tepsi kikenéséhez és a zöldbab párolásához,
  • só, bors, kevés olaj,

Elkészítés:

  1. A zöldbabot megtisztítom és darabokra vágom, majd kevés vajon, sózva, picit borsozva megpárolom, de maradjon roppanós. (A mirelit babnak kevesebb idő kell.)
  2. A vöröshagymát finomra vágom és egy kevés olajon üvegesre párolom. Hozzá adom a darált húst, jól átsütöm, sózom és borsozom.
  3. A besamelhez a vajat felolvasztom és megpirítom benne a lisztet, de maradjon fehér! Ízesítem sóval és reszelt szerecsendióval, majd folyamatos keverés mellett hozzáadagolom a tejet, és teszek hozzá kevés reszelt sajtot. A mártás inkább hígabb legyen, mert a sütés közben még sűrűsödni fog.
  4. A kivajazott sütőtálba rétegezem, úgy hogy legalulra zöldbab kerül, rá a megpirított darált hús, besamel, zöldbab, hús, az összes maradék besamel és a tetejére a reszelt sajt.
  5. 200 fokon sütöm addig, amíg a sajt szépen rápirul a tetejére, kb. 35-40 perc.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...